Interuniversitaire opleiding prenatale echografie en foetale geneeskunde

 

Deze opleiding wenst werknemers in de gezondheidszorg op te leiden in de eerstelijns-, tweedelijns- en derdelijnszorg voor zwangere vrouwen. Prenatale echografie vormt de hoeksteen van de moderne verloskunde wat betreft de zorg voor moeder en foetus. Tijdens deze opleiding krijgt de deelnemer de nodige wetenschappelijke kennis, vaardigheden en attitudes met het oog op een uitstekende patiëntenzorg voor zwangere vrouwen met complexe foetale aandoeningen

Het domein van de foetale geneeskunde is de afgelopen decennia enorm geëvolueerd. Zo zijn er technische verbeteringen in de echografische apparatuur, nieuwe inzichten in foetale pathologie en behandelingsopties en een breed scala aan nieuwe genetische onderzoeksinstrumenten. Deze opleiding beantwoordt een nood van vele artsen betrokken bij de zorg van complexe foetale aandoeningen. 

Deze opleiding bundelt de recente kijk op de exploratie en behandeling van de foetus tijdens de zwangerschap. De belangrijkste aangeboren afwijkingen worden per systeem op een interactieve wijze voorgesteld. Live-demo’s leren je de essentiële stappen in de echografische benadering van de foetus, met aandacht voor de klassieke valkuilen. In casus gebonden sessies worden op interactieve wijze de beeldvorming, aanvullende onderzoeken en aanpak besproken.

Het interactieve karakter van deze intensieve opleiding noodzaakt het aantal deelnemers te beperken tot maximaal 30. Je verwerft een volledig overzicht van de meest recente visie op foetale geneeskunde in het algemeen, de afwijkingen en hun aanpak, de ethische omkadering en de verslaggeving en beeldopslag.

Deze interuniversitaire opleiding is een initiatief van KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel.

Meer info over deze opleiding vind je op de website van KU Leuven. Inschrijven gebeurt ook aan de Universiteit van Leuven. 

De opleiding bestaat uit een theoretisch programma van één jaar aangevuld met een trainingsprogramma in de echografie in het tweede jaar indien nodig. Het slagen in beide onderdelen geeft recht op het getuigschrift uitgereikt door de vier universiteiten. Elk jaar start een nieuwe editie.

Jaar 1: theorie

Het eerste jaar bestaat uit 3 modules van 4 dagen (90 contacturen) waarin verschillende topics in de verloskundige echografie en de foetale geneeskunde worden toegelicht door ervaren gastsprekers. De theoretische lessen worden afgewisseld met live demo's en interactieve casusbesprekingen. Het jaar wordt afgesloten met een theoretisch examen.

  • Module 1: 20-23 maart 2025
  • Module 2: 22-25 mei 2025
  • Module 3: 6-10 oktober 2025
  • Theorie-examen: november 2025
  • Herexamen theorie: februari 2026

Jaar 2: praktijk

In het tweede jaar kan de deelnemer kandidaat zich op eigen initiatief en indien noodzakelijk bijscholen in het praktische aspect van de echografie in een opleidingscentrum begaan met prenatale echografie. Dit kan uiteraard het centrum zijn waar een ASO in opleiding is. De lokale arts verantwoordelijk voor de verloskundige echografie en de opleiding in dat centrum bepaalt in overleg met de kandidaat het te volgen programma. 

De doelstelling van de praktische opleiding beoogt: 

  • Het beheersen van de instellingen van het toestel.
  • Het uitvoeren van een eerste trimester onderzoek met aandacht voor de aneuplodiescreening en de structurele ontwikkeling van de foetus zoals in het theoretische lessenpakket beschreven.
  • Het uitvoeren van een tweede trimester structureel echografisch onderzoek zoals in het lessenpakket beschreven.
  • In staat zijn om de foetale groei en welzijn na te kijken, met inbegrip van de doppler flowmetingen van de relevante foetale bloedvaten met correcte instelling van het toestel (art umbilicalis, arts cerebri media, art uterina, ductus venosus)

De duur van de opleiding of het aantal casussen nodig om de expertise te bereiken is verschillend per kandidaat. De kandidaat bepaalt in samenspraak met de opleider of hij/zij in staat is om het praktijkexamen te kunnen afleggen en meldt de eventuele praktijkplaats aan het programmacomité.

  • Praktijkexamen: April/mei/juni 2026
  • Herexamen praktijk: juli/augustus/september 2026

Schrijf je hier in voor lessen uit deze cursus

Interuniversitaire opleiding prenatale echografie en foetale geneeskunde

Online beschikbaar
Beschrijving

Om in te schrijven dien je een deelnameaanvraag in via het inschrijvingsformulier. De deelnameaanvraag wordt door het programmacomité geëvalueerd. Hierna word je ingelicht over de mogelijkheid tot deelname. Deze screening evalueert de toelatingsvoorwaarden en garandeert het minimale instapniveau voor de opleiding.

De deelnameprijs bedraagt €1850 (prijs onder voorbehoud van wijzigingen) en bevat het educatief materiaal, examendeelname en de dag maaltijden tijdens de opleiding. De opleiding kan (gedeeltelijk) met KMO-portefeuille worden betaald. Deelnemers krijgen een KU Leuven studentenkaart.

Meer info vind je op de website van KU Leuven

Toelatingsvoorwaarden

Deze opleiding richt zich tot de gevestigde specialist en de arts-specialist in opleiding in de gynaecologie met een bijzondere interesse in de prenatale echografie en de foetale geneeskunde. De cursus is tevens boeiend voor andere specialisten (in opleiding) uit domeinen zoals de genetica, neonatologie en radiologie die inzicht willen verwerven in de ontwikkeling en pathologie van de foetus.

Ook vroedkundigen worden vaker in de begeleidende zorg rond foetale pathologie ingeschakeld. Deze cursus biedt ook aan hen de mogelijkheid om hun kennis te verrijken. Het getuigschrift kan in de toekomst een hulpmiddel zijn om binnen de uitgebreide opleiding voor vroedkunde een extra bekwaming in de echografie te verwerven.

Deelnemers met een universitair diploma van de Vlaamse Gemeenschap:

  • Master in de geneeskunde op voorwaarde dat men is ingeschreven in de master in de specialistische geneeskunde met als afstudeerrichting gynaecologie en verloskunde; pediatrie; medische genetica of radiologie.
  • Master in de specialistische geneeskunde met als afstudeerrichting gynaecologie en verloskunde; pediatrie; medische genetica of radiologie.
  • Vroedkundigen met klinische ervaring in de foetale echografie.

Deelnemers met een buitenlands universitair diploma: 

  • Master in de geneeskunde, met speciale interesse in de foetale geneeskunde.
  • Echoscopisten of sonografen met speciale interesse in de foetale geneeskunde.